címkék

1939 (1) 1950 (1) 1952 (1) 1953 (1) 1958 (2) 1962 (1) 1963 (1) 1965 (1) 1966 (2) 1967 (2) 1968 (4) 1969 (1) 1970 (2) 1971 (2) 1977 (1) 2002 (2) 2005 (1) 2006 (1) adolfo celi (1) alex de la iglesia (1) andrea giordana (1) anthony mann (1) anthony steffen (2) brigitte bardot (1) burl ives (1) burt lancaster (1) carroll baker (1) charles bickford (1) charlton heston (1) christina galbo (1) chuck connors (1) clint eastwood (1) david von ancken (1) delmer daves (1) dominique boschero (1) edwin sherin (1) eli wallach (1) elliot silverstein (1) elozetes (1) ennio morricone (1) enrico maria salerno (1) filmkritika (22) franco nero (1) fred zinnemann (1) gary cooper (3) gianni puccini (1) gian maria volonte (1) giuliano gemma (1) giulio petroni (2) grace kelly (1) gregory peck (1) headquarters (2) idegen tollak (2) james coburn (1) james stewart (1) jean simmons (1) joel mccrea (1) john steiner (1) john wayne (1) lee van cleef (2) liam neeson (1) luke askew (1) maria cuadra (1) mario caiano (1) mark damon (1) martin ritt (1) michele lupo (1) nemet (1) olasz (11) paul naschy (1) paul newman (1) peter lee lawrence (3) philippe leroy (1) pierce brosnan (1) pierro lulli (1) poughkeepsie (1) quention tarantino (1) rafael romero marchent (1) raimund harmstorf (1) randolph scott (1) richard harris (1) rod steiger (1) sam peckinpah (1) sancho gracia (1) sean connery (1) sergio leone (3) soundtrack (5) spanyol (1) susan clark (1) tinto brass (1) tomas milian (1) tommy lee jones (1) uk (1) umberto lenzi (1) usa (10) video (1) william wyler (1) Címkefelhő

 

Free counter and web stats

2009.01.14. 20:50 Varga Denes

Zenék egy el nem készült westernfilmhez 1.

Miközben a Coral, Laughing Eyes című számát hallgattam, az a gondolatom támadt, hogy milyen ragyogóan passzolna ez a szám egy könnyed westernfilmhez, tudjátok, ahol nem hal meg senki. Helyette egymás kezéből lövik ki a pisztolyt, a pénz mindig a kurtizán mély dekoltázsában tűnik el és nincs nagyobb sértés annál, minthogy lelövöd a másikról a kalapját. Ez a szám a film legvégén hangozna el, jelezve, hogy minden szép és jó, mégha nem is úgy, ahogy a főhős elképzeli. Szól a zene, a főhős görnyedt háttal, hortyogva ül az ízzó napkorong felé poroszkáló lován, és nyitott oldaltáskájából bankjegyeket fúj ki a sivatagi szél.

The Coral - Laughing Eyes

Vajon hány ilyen zeneszám lehet még, amihez ösztönösen egy western-klísét társít a hallgató? Egy sem jutott az eszembe, ezért profikhoz fordultam. Megkerestem e-mailben néhány zenével foglalkozó blogírót és megkértem őket, hogy soroljanak fel olyan zenéket, amelyek szerintük minden gond nélkül felcsendülhetnének egy westernfilmben. És ha már ott voltam, rákérdeztem, hogy melyik a kedvenc westernfilmjük. Azzal a hátsó szándékkal, hogy a kapott filmcímek talán segítenek megérteni, miért pont azokat a számokat választották. Eredetileg, a beérkező válaszokat egy maratoni hosszúságú bejegyzésbe akartam sűríteni, de aztán látva, hogy milyen jó zenékre hívták fel a figyelmem, úgy döntöttem részekre bontva adom közre a válaszokat. Így, egy ajánlott szám sem fog elsikkadni.

Mielőtt még megkezdenénk könnyűzenei kalandozásainkat, annyit szeretnék hozzátenni, hogy a válaszadók által ajánlott zenék egymással köszönőviszonyban sem lévő műfajokból származnak és a beérkezett számok hangulati töltete is szédítően széles spektrumon mozog. Nyilvánvalóan, ez az írók eltérő zenei ismeretéből és ízléséből fakad, de reményeim szerint arra is rámutat majd ez a részletekben közölt, legkülönfélébb érzelmi húrokat megpendítő dalcsokor, hogy annál sokkal komplexebb műfaj a western, mint ahogy a közízlésban elraktározódott.

Samspade a Just a Soundtrack to a Life büszke tulajdonosa, végigpörgette a winamp playlistjét és ezeket a számokat találta, melyek megfeleltek az általa felállított kritériumoknak:

Samspade jóslata szerint mindenki meg foglalja említeni a Last Shadow Puppetset, (meglátjuk igaza lesz-e) mert az egész albumuk és különösen ez a szám, nyilvánvaló Ennio Morricone és spagetti western tribute. Egy lovaglós jelenethez tudná elképzelni, de illene egy végső párbajhoz is, vagy aláfestethetné azt, ahogy az indiánok ellen, csatába indul a sereg.

Peter Bjorn and John - At The Seaside

"Ez egy nyugis jelenethez való zene, tájbemutatáshoz, napkelte/napnyugta aláfestéséhez."

???

"Marhahajkurászós, gyönyörű tájképes jelenethet passzolna a leginkább."

"Ez a dal a Dandy Warholstol is nagyon Morricone-s, ha nem lenne benne szöveg simán elmenne egy spagettibe."

"Howling Bells, Broken Bones című számát azért választottam elsősorban, mert ha jól rémlik, valamilyen westernes videoklipje volt."

"De hogy legyen egy magyar is: a Káosz Amigos a Quimbytől is beférne egy westernbe a mexikói beütésű gitár miatt."

Samspade vallt a műfajba vágó, meghatározó filmélményeiről is. "Első mozis élményem vmikor a 80-as évek közepéről a Bud Spencer-Terrence Hill féle Az ördög jobb és bal keze volt, ezt a mai napig nagyon bírom, akárcsak a páros többi filmjét. Ha egyet kellene mondani tuti ezt mondanám, természetesen a hatalmas bunyók és a remek humor miatt. " Emellett még fontosnak tartotta megemlíteni Leone trilógiájából az elsőt és az utolsót, a Pár dollárral többért sosem jött be neki, és az amerikai klasszikusokból néhányat: Délídő, Butch Casidy és a Sundance Kid, Nincs bocsánat. Az újak közül a Börtönvonat Yumába címűt és a Jesse James meggyilkolását.

folyt. köv.

2 komment

Címkék: soundtrack


A bejegyzés trackback címe:

https://hombre.blog.hu/api/trackback/id/tr96877757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIlovagja 2009.01.15. 00:16:43

Ajánlom nektek a Dezperadoz zenekart, akik direkt western-metált játszanak...
Nekik is van pár filmbemászó számuk :D
süti beállítások módosítása