címkék

1939 (1) 1950 (1) 1952 (1) 1953 (1) 1958 (2) 1962 (1) 1963 (1) 1965 (1) 1966 (2) 1967 (2) 1968 (4) 1969 (1) 1970 (2) 1971 (2) 1977 (1) 2002 (2) 2005 (1) 2006 (1) adolfo celi (1) alex de la iglesia (1) andrea giordana (1) anthony mann (1) anthony steffen (2) brigitte bardot (1) burl ives (1) burt lancaster (1) carroll baker (1) charles bickford (1) charlton heston (1) christina galbo (1) chuck connors (1) clint eastwood (1) david von ancken (1) delmer daves (1) dominique boschero (1) edwin sherin (1) eli wallach (1) elliot silverstein (1) elozetes (1) ennio morricone (1) enrico maria salerno (1) filmkritika (22) franco nero (1) fred zinnemann (1) gary cooper (3) gianni puccini (1) gian maria volonte (1) giuliano gemma (1) giulio petroni (2) grace kelly (1) gregory peck (1) headquarters (2) idegen tollak (2) james coburn (1) james stewart (1) jean simmons (1) joel mccrea (1) john steiner (1) john wayne (1) lee van cleef (2) liam neeson (1) luke askew (1) maria cuadra (1) mario caiano (1) mark damon (1) martin ritt (1) michele lupo (1) nemet (1) olasz (11) paul naschy (1) paul newman (1) peter lee lawrence (3) philippe leroy (1) pierce brosnan (1) pierro lulli (1) poughkeepsie (1) quention tarantino (1) rafael romero marchent (1) raimund harmstorf (1) randolph scott (1) richard harris (1) rod steiger (1) sam peckinpah (1) sancho gracia (1) sean connery (1) sergio leone (3) soundtrack (5) spanyol (1) susan clark (1) tinto brass (1) tomas milian (1) tommy lee jones (1) uk (1) umberto lenzi (1) usa (10) video (1) william wyler (1) Címkefelhő

 

Free counter and web stats

2009.02.05. 17:22 Varga Denes

Zenék egy el nem készült westernfilmhez 3.

Mr. Vertigo, a Közvetlen hangtér megmondója, lelkiismeretesen elmerült a feladatban, és teli hálóval jött fel a felszínre. Vigyázat, csak sivatagi úszóknak!

Mr. Vertigo nem kívánt foglalkozni a régi idők westernjeivel, hanem sokkal inkább azt tartja érdekesnek, hogy a mai, és a később készülő westernekben milyen zenékkel lehetne kísérletezni.

"...Mondjuk ott az Angels Eyes metal zenekar, akik az egész imidzsüket a western mitológiára építik a nevüktől kezdve a dalok témájáig. És bejött. Úgy értem, simán el tudom képzelni, ahogy pl. a By The Time He Was My Age című daluk felcsendül egy film utolsó nagy megmérettetős jeleneténél. Hiába könyörtelen, agresszív a dal, üvölt és hörög az énekes, szerintem kiválóan működne. Mondjuk ez az egész nyilván sokkban függ a film témájától, forgatókönyvtől, stb. Ha én lennék a zenefelelős, nyilván először eldönteném a felépítést. Zeneszerzőt kérjek-e fel, aki komponálna egy dallamvilágot, ami vissza-visszatérne a filmben, s ezt járja körül. Vagy már létező dalokat összeválogatnék, és az szólna. Esetleg a kettő keverve. Szerintem fel lehetne sorolni rengeteg alt-country, country, blues és egyéb folk dalokat, amik könnyedén passzoltak volna. De így van ez egyéb műfajokkal is. Jó történettel, odaillően, ügyesen a helyére illesztve miért ne sülhetne el jól."

Angel Eyes - By the Time He Was My Age, Orson Welles Had Made Citizen Kane

"Tehát egy biztos, az Angel Eyes zenekart használnám."

"Továbbá két rock zenekar van, akiket biztos bevennék. Mindkettő nem a hagyományos rock, inkább kicsit keverék a countryval, a blues-zal, és így van mindkettőben kellő dallam, vagy hegedű."

The Walkabouts - The Train Leaves at Eight

"Az egyik a Walkabouts."

The Walkabouts - Sanitorium Blues

"És van egy most futó, kevésbé ismert zenekar, rájuk gondoltam először a kérdést olvasva. Ők a Murder By Death. Két számukat is feltétlen betenném, ha rajtam múlna. Főleg azért, mert nagyon markáns hangja van az énekesnek, és történetmesélésre tökéletes."

Murder By Death - Rum Brave

Murder By Death - Theme (For Ennio Morricone)

"Azt hiszem, a címekből minden kiderül. Utóbbi dal simán elbírna akár központi, vissza-visszatérő dallamként akár egy egész filmet."

"De, ha rám bíznák, hogy most forgassak western, vagy adjak ötletet a dalokhoz, teljesen biztos, hogy a jó öreg koszos, karcos stoner–rock zenékkel pakolnám tele. Olyannal, mint a...

Ahkmed - T=0

Husky - Rejoice

Queen Elephantine - Queen Elephantine

vagy a Sons of Otis - Tales of Otis

A sivatag kopárságát, a magányos hős lelkének kopárságát, a feszültség növekedését, az érlelődést a tűző napon, egy kihalt város képét gond nélkül aláfestenék."

"Magyar westernfilmhez zeneügyben pedig a Psycho Mutants pécsi zenekart kérném fel, az biztos."

The Seven Mile Journey - Theme for the Elthenbury Massacre

"Ami eszembe jutott még, és sosem értettem miért nem használják a filmesek azokat a szöveg nélküli, gyakran 20-30 percig is elnyúló post-rock zenéket, mint a Godspeed You! Black Emperor, vagy a Silver Mount Zion. Kevés zene van, ami jobban filmbe illő lenne. Gyönyörű zenéket játszanak, és tényleg, elindul tőle az ember fantáziája. Mondjuk egy régi, hagyományosabb spagetti westernben már talán nem annyira lenne meg a helye, de az olyan újabb, hagyományszakító filmeknél, mint a The Proposition, ahol az erőszak és a költőiség mellett bőven van kép festői tájakról, nagyon jól hangozna a két zenekartól akármi. Ahogy mondjuk a Proposition zenéjét pont az a Warren Ellis csinálta (és Nick Cave) aki az Ausztrál Dirty Three post-rock instrumental zenekar oszlopos tagja."

The Dirty Three - Some Summers They Drop Like Flys

1 komment

Címkék: soundtrack


A bejegyzés trackback címe:

https://hombre.blog.hu/api/trackback/id/tr87924416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Delfman 2009.02.25. 22:06:39

Elmúlt már a vizsgaidőszak, posztot akarunk! :-)
süti beállítások módosítása